A-vitamin
Az A-vitamin a karotinoidok közé tartozó, zsírban oldódó, narancssárga színű vegyület.
Elsősorban a hámsejtek megfelelő működésében van szerepe. Hiányában a bőr berepedezik, a körmök törékennyé válnak, a haj fénytelen lesz, és erőteljesen hullik. Mivel az A-vitamin részt vesz a szem fényérzékelésében fontos látófehérje felépítésében is, ezért vitaminhiány esetén szürkületi vakság is kialakulhat. Feleslege a fehér zsírszövetben raktározódik, a bőr jellegzetes narancssárga árnyalatot ölt. Túladagolása étvágytalanságot, fejfájást, máj- és lépmegnagyobbodást, ingerlékenységet, hajhullást és csontfájdalmakat okoz.
Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.