Meditálj az egészségért! - Fit

Fit tippek

Meditálj az egészségért!

A jógában már régóta tudják, milyen fontos a gyakorlatok után a lazítás és a relaxáció. Ilyenkor hasznosulnak ugyanis a jótékony folyamatok a szervezetben.
Minden relaxáció izomellazulással kezdődik, amikoris csökken a szorongás, a stresszhormonok szintje (adrenalin, noradrenalin, kortizol), továbbá a pulzus, a vérnyomás. A végtagokban fokozódik a hajszálerek vérellátása, emésztési folyamatok aktívabbá válnak, csökken a koleszterinszint, az immunválaszok harmonizálódnak.

Kutatások bizonyítják, hogy a meditációval jelentősen csökkenthető a stressz, a szorongás, orvosolható a függőség és a depresszió, segítségével fejleszthető a memória – amiről pedig csak kevesen tudnak, hogy segítségével az agyi struktúrák is átírhatók. Sok gyakorlással elérhető, hogy az agyi neuronok másképp „kommunikáljanak” egymással, amivel rengeteg betegség válik orvosolhatóvá.

Meditációval javul a memória, valamint a szívet is védi, mivel szintén kutatásokkal igazolták, hogy hosszú távú meditációval csökkenthető a szívbetegségek kialakulásáért felelős C-reaktív fehérje mennyisége.

A rendszeres elmélyülés tehát szinte mindenre gyógyír, a testi, lelki megbetegedésekre igazi csodaszer.